Instructeur worden?

Opleiding in Duitsland tot telemark instructeur level 1 IVSI

Dit kan ook dit seizoen weer in Duitsland bij onze vrienden van de DSV.
Waarom zou je dit doen? Ben je een bevlogen telemarker?

Wil je anderen net zo enthousiast maken voor de telemarkbocht als je zelf bent, op een verantwoorde manier?

En daarmee zelf in een adem door een betere freeheeler worden? Dan is dit je kans.

 

Wat moet je kunnen?

Tijdens de sichtung (intake) ski je twee dagen met een DSV telemarkdocent, zowel op als off piste.

Voor het eerste (grundstufe) level wordt een goede, allround piste techniek gevraagd en moet je jezelf ook buiten de piste kunnen redden.

 

Verslag van de laatst gehouden opleiding.

Het was een week lang heel intensief trainen, met heel veel leuke mensen en heel erg veel lol. Dat was de DSV Grundstufe-opleidingsweek tot telemarkleraar voor mij.

Het begon al in de auto: met Edwin, Pieter, Wietse was het geen moment saai. Eenmaal aangekomen in het hotel in het dal van Stubai konden we nog even relaxed het dorpje verkennen. So much voor het begrip vrije tijd. De rest van de week was van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat volgepland.

De eerste avond werd direct de toon gezet tijdens de eerste theorie-les. Deze stond in het teken van kennismaken met de andere deelnemers. Konden we raden welke beroepen, hobby’s en eigenschappen onze mede-deelnemers hadden op basis van onze eerste indrukken? Een hilarische avond volgde, waarbij ook al snel duidelijk werd dat telemarkers echt een andere type wintersporter zijn dan de Alpine-skiërs die ook in het hotel verbleven: mondkapjes moesten voorkomen dat we elkaar besmetten.

De volgende ochtend startten de lessen op de pistes van Stubai: een week lang les op -en naast- de piste met methodiektraining en verbetering van eigen vaardigheid. Waar de Nederlanders nog even moesten wennen aan het off-piste skiën (overigens prima te doen met een meter verse sneeuw), moesten enkele Duitsers wennen aan oefeningen op de piste (“dit is de eerste keer dit seizoen dat ik niet naast maar op de piste sta”). Erg leuk, erg leerzaam en vooral genieten van de beste poeder van het seizoen. Na een nacht doorsneeuwen werd de methodiektraining dan ook al snel afgedaan met de mededeling: “lees de stappen in het boek maar, we gaan nu verse sporen zetten in dat poederveld daar”. Heerlijk!

Gedurende de week werden er cijfers gegeven voor inzet en voortgang; aan het einde van de week waren er examens theorie en lesgeven. Tussendoor moest er natuurlijk ook ontspannen worden; telemarkers hebben het immers al zwaar genoeg. Dat betekende een avond met de telemarkers maf verkleed de apres ski bar in (inclusief een heuse strip-tease in de bus terug), een hilarisch gala-diner (met applaus van de alpine-skiërs) en afsluitend een feestavond in een berghut. Heel intensief, maar wat heb ik genoten. En dat oefenen in de hal werpt toch ook zijn vruchten af: Christiaan was de beste in de Instructor-groep, Edwin en ik waren de besten van de Grundstufe-groep. Kunnen die Duitsers toch nog wat van ons leren!

Aranta van den Broeke

Alle informatie over datums en je inschrijving vind je hier.

Wat doet TN voor jou?

Wij hebben de contacten met DSV en waar nodig brengen we je in contact met Duitse skiverenigingen.

Ook verzorgen we technische en methodische voorbereidingstrainingen in Snowworld Zoetermeer.

 

Cursusdata komend seizoen in het kort:

Sichtungen voor het cursusjaar 2018-2019:

23-25 november 2018     Hintertux (tijdens FIS seizoensopening)

27-31 maart 2019            Kleinwalsertal (tijdens Telefest)

Opleidingsdata in 2019:

volgt!

Liefhebbers voor deze cursus kunnen zich aanmelden bij Telemark Nederland.

 

Stuur een mail naar mike@telemark.nl